И програмистите започват да плачат

Някога технологичните компании ухажваха и се бореха за талантите в сферата още преди да излязат от училище или университета.

Днес да си намериш работа в сферата на IT става все по-трудно – индустрията из основи променя своята насоченост и нуждите от работна ръка са вече други, става ясно от публикация в The Wall Street Journal.

Изданието цитира един от младежите с образование в тази сфера, който вече месеци наред не може да си намери работа. Стигнал е до там, че да лепи листовки по улиците, както сам го определя „като за загубена котка“, в близост до офиси на гиганти като Google и Facebook, а QR-кодът на тях води към профила му в LinkedIn.

IT гигант с бизнес у нас тайно съкращава хиляди опитни служители

„Да си търсиш работа в сферата на технологиите, кандидатствайки онлайн, е безсмислено“, казва 30-годишният Глен Кугелман и допълва, че пазарът е много по-свит спрямо минали години.

По данни на Indeed.com работните места за софтуерни разработчици са намалели с 30% от февруари 2020 година насам.

И тенденцията продължава – само от началото на годината досега са съкратени 137 хил. работни места в тази област. Някои от уволнените са толкова млади, че дори не помнят „дотком“ балона от началото на века.

Фокусът на технологичната индустрия обаче е променен – сега се развиват почти изцяло продукти, които носят големи печалби и основно това се оказва виртуалната реалност, различните устройства и изкуственият интелект.

Сподели