Kитайски учен разкри от какво се състои почвата на обратната страна на Луната

За първи път в историята китайски учени разкриха какъв вид материал има на обратната страна на Луната. Проби от почва и скали от неизследвана досега част от естествения спътник на Земята бяха доставени по време на мисията на китайската автоматична станция Chang’e-6.

Мисията продължи 53 дни от изстрелването на 3 май 2024 г. до кацането във Вътрешна Монголия в Северен Китай на 25 юни 2024 г.

След щателно изследване на пробите китайските учени обявиха, че почвата от обратната страна на Луната значително се различава от скалите във видимата част на спътника. Това е смес от базалти и чужди емисии, състояща се главно от базалтови вулканични скали.

Изследователите казаха, че пробите, взети от мисията Chang’e 6, може да са резултат от смесване на зряла лунна почва с прясно изхвърлени материали, като се има предвид наличието на свежи ударни кратери около мястото на кацане на станцията.

Например пробите от далечната страна съдържат значително повече светлооцветени частици като стъкло и фелдшпат в сравнение с пробите, получени от предишната мисия Chang’e 5 от близката страна на Луната.

Изследователите казаха, че материалът вероятно е резултат от изхвърляне или сблъсък. Новите проби също имат по-ниска плътност, което означава, че са „по-рохкави и порести от предишните лунни почви“.

Първата научна статия с резултатите от анализа на почвата, получена от обратната страна на Луната, беше публикувана вчера в авторитетно англоезично списание с отворен достъп, издавано от Oxford University Press под егидата на Китайската академия на науките.

В статията се отбелязва, че частиците са средно с два различни размера, което предполага, че скалите от два различни източника са били смесени на мястото за вземане на проби.

Пробата съдържа много повече плагиоклаз и значително по-малко оливин, отколкото в други лунни проби, получени преди това от видимата страна.

Тези местни базалти до голяма степен документират историята на вулканизма от обратната страна на Луната, докато небазалтови фрагменти могат да осигурят критична представа за кората на лунните планини, ударните стопи (в района на кратера Айткен на Южния полюс на Луната ) и може би дълбините на лунната мантия – отбелязват авторите на статията в научното издание.

Тази година Китай стана първата и засега единствената страна, която получи проби от обратната страна на единствения естествен спътник на Земята.

Малко над 1,9 кг лунни проби бяха събрани от басейна на Южния полюс в района на най-големия и най-стар кратер Айткен, образуван в резултат на удара на чужд космически обект.

Това място не е избрано случайно. Кратерът позволява без допълнително сондиране да се получат най-дълбоките проби от повърхността на неизследвана досега част от Луната.

Само пробите от близката страна, без подходящо вземане на проби от цялата лунна повърхност, особено от далечната страна, не могат да отразят напълно геоложкото разнообразие на цялата Луна.

Това ограничение възпрепятства нашето разбиране за произхода и еволюцията на Луната – подчертаха китайски лунолози.

През 2021 г. китайски учени съобщиха, че мисията Chang’e 5 е добила най-младите скали, откривани някога на Луната, които са били образувани от магма от вулканично изригване преди около два милиарда години. Откритието актуализира знанията, получени от мисиите на Аполо, които показаха, че лунният магматизъм е спрял преди три милиарда години.

Коментирайки изследването на китайските учени, Ричард де Грийс, професор в Училището по математически и физически науки към университета Макуори в Австралия, каза, че докато резултатите все още се считат за предварителни, той очаква с нетърпение допълнителни анализи, които биха могли да „доведат до по-цялостна картина за това как е възникнала планетарната част на Слънчевата система.

Думите му са цитирани от най-стария англоезичен вестник в Хонконг The South China Morning Post.

Превод и редакция

Сподели