Проф. д-р Ара Капрелян за болестта на Алцхаймер: Данните за разпространението са изключително драматични! Live

Опашка от хора, желаещи да си направят скрининг тестове за ранно откриване на симптоми на дементен синдром, се изви тази сутрин на входа на Морската градина във Варна, видя репортер на .

Хепънингът е по повод 21 септември – Световния ден за борба с болестта на Алцхаймер, която е една от формите на деменция.

Инициативата е на МУ – Варна, Гражданско сдружение „Алцхаймер – България“ и Община Варна, а в извършването на скрининговите невропсихологични тестове и консултации взеха участие студенти от Асоциацията на студентите медици в България – Варна.

„Данните, които са свързани с разпространението на заболяването, са изключително драматични. Над 50 милиона души в света страдат от деменция. Очаква се до 2050 година тази цифра да нарасне до 130 – 150 милиона.

Всяка година над 10 милиона са регистрираните нови случаи на деменция. А на всеки три секунди има нов случай на човек, диагностициран с този синдром“, заяви пред началникът на Първа клиника по нервни болести към УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна проф. д-р Ара Капрелян.

Той добави, че за България цифрите не са по-малко притеснителни. Статистиката е отбелязва, че около 100 000 души са засегнатите.

Между 50 и 70% от тях, около 70 000, страдат от болестта на Алцхаймер.

Останалите са свързани с мозъчно-съдовата болест, или т. нар. съдова деменция, или деменция, която може да се развие с Паркинсонова болест, множествена склероза, с недостиг на хормон на щитовидната жлеза, със злоупотреба с алкохол, с недостиг на Б12 и фолиева киселина, както и поради черепно-мозъчен травматизъм.

Какво знаем и какво не знаем за болестта, какъв е нейният механизъм, кои са рисковете фактори, кои са най-често засегнатите от дементен синдром хора и колко е важно ранното диагностициране на заболяването – вижте във видеофайла.

 

Орлин Филиповски,

Сподели